Stop tvrdom mesu: Trikovi uz koje je junetina mekana i sočna

loading...

Kod pripreme junetine i teletine mnogi muku muče s mesom koje nikako da omekša. Jedna od najvećih pogreški kod pečenja odrezaka je stavljanje mesa u tavu na kojoj ste prethodno propirjali luk te dodavanje vode ili temeljca. U dodiru s tekućinom, nepečeno meso naglo će otvrdnuti, a da bi postali mekani potrebno ih je satima pirjati

Stoga je mnogo bolja varijanta istući meso batom pa ga ostaviti u marinadi koja sadrži kiselinu poput limunovog soka ili vina i začinsko bilje, a zatim ga staviti direktno na tavu s dobro zagrijanim uljem ili mašću. Prethodno ga možete uvaljati u brašno koje će doprinijeti dobroj strukturi umaka. Tek nakon što su odresci gotovo pečeni dodaje se pirjani luk i povrće poput mrkve.

Odlučite li se na pripremu junetine narezane na komadiće, režite ih što tanje. Neki kuhari dodaju i sode bikarbone ili mineralne vode kako bi omekšala vlakna no takvo meso ima nešto drukčiju strukturu koja je idealna za prženje u woku ili jela azijske kuhinje.

Kupujete li prethodno narezano meso na kocke pazite da u tavi ne bude gužva jer će ispustiti vodu pa će se meso skuhati u vlastitim sokovima. Prije pripreme ih obavezno posolite ili ostavite u marinadi sa sojinim umakom.

Najmekši dio junetine je biftek koji će biti neodoljiv ako mu pružite dovoljno pažnje i vremena. Narežite ga na odreske te očistite od opni i žilica. U posudu nasjeckajte korjenasto povrće na kockice, prelijte ga uljem, dodajte meso pa čvrsto zatvorite posudu. Meso može biti potpuno prekriveno uljem ili do polovice, a u drugom slučaju ga treba svaki dan okrenuti tako da se strane mesa izmjenjuju. U ovakvoj marinadi meso ostavite od tri do sedam dana, a odreske pecite na dobro zagrijanoj tavi. Okrenite ih samo jednom, a bockanje vilicom ili šetanje mesa po tavi ili ploči roštilja se ne preporučuje.

Ostavi li se predugo na vatri, nema te marinade koja će spasiti biftek. Vrijeme pečenja ovisi o temperaturi, ali ugrubo za rare biftek debljine 2,5 cm koji je iznutra crven potrebno je oko četiri minute s jedne i tri s druge strane, medium rare čije je srce crvenkasto-ružičasto traži pet minuta s jedne i četiri minute s druge strane.

Da biste dobili medium odrezak koji je iznutra blago ružičast, a izvana taman (ali ne crn) pecite ga šest minuta s jedne i četiri minute s druge strane. Medium well ima više smeđe nego ružičaste nijanse, a kako biste to postigli pecite ga sedam minuta s jedne i pet minuta s druge strane. Well done odrezak je najteže pripremiti da se ne pretvori u džon od cipela. Treba biti tvrd na dodir, ali ne smije zagorjeti na vanjskim dijelovima. Takav biftek traži nešto slabiju vatru te 10 do 12 minuta sa svake strane.

loading...

Leave a Reply