VOJNIČKI GRAH: ORIGINALNI RECEPT PO NORMATIVIMA JNA!

loading...

Sastav:

Grah —– 120 gr
Pšenično brasno tip “800” —– 8 gr
Luk crveni svježi —– 25 gr
Luk bijeli svježi —– 1 gr
Mrkva —– 10 gr
Koncentrirani sok od paradajza (28-30%) —– 3 gr
Meso goveđe —– 100 gr
Ulje —– 20 gr
Paprika u prahu —– 0,3 gr
Biber crni —– 0,1 gr
Peršunov list —– 1 gr
Dodatak jelima —– 1 gr
Lovorov list —– 0,01 gr
So po ukusu
(Ovaj normativ obezbjeđuje oko 6 dl gotovog jela. Energetska vrijednost 852 Cal)

Priprema:

Prebran grah potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i drzati ga nahladnom mjestu da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah potapan, pa grah staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta od proključavanja.

U međuvremenu na dio vrele masnoće dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo proprziti, padodati meso prethodno odvojeno od kostiju i isječeno na kocke. Sve zajedno dinstati dok ne ispari otpustena tečnost, skinuti sa vatre i odloziti do upotrebe.

Iz prokuhanog graha ocijediti vodu pa dodati polovinu sitno sjeckanog crnogluka, prodinstano mesto sa ostalim artiklima. Naliti toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi artikli omekšaju.
Preostalu masnocu zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brasno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati paprika u prahu i tucani i sitno sjeckani bijeli luk pa sve dobro izmiješati.
Kada grah omekša dodati lovorov list, dodatak jelima, koncentrirani sokod paradjaza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti i zaprziti uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva.
Grah sa zaprškom kuhati na tihoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani persunov list. Probati okus i po potrebi dosoliti.

Dijeliti kutlačom od 6 dl vodeći racuna da u svakoj prociji bude i sledujuća kolicina mesa.

Napomena: Grah se pri kuhanju ne sijme miješati sve do zapržavanja da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.

loading...

Leave a Reply