Napravite pripodni đem od mandarina!

loading...

Sastojci

    3 kg zrelih mandarina
    2 limuna
    800 g šećera
    2-3 žlice ruma

Priprema:

Oguliti mandarine. U većoj posudi prokuhati i veću količinu vode. Kad prokuha dodati korice i ostaviti ih 2-3 min… Ocijediti! U posudu uliti vodu i ponovo zakuhati. Dodati korice i nakon 2-3 min izvaditi… uliti i treći put vodu … kad prokuha dodati korice … Na ovaj način se oduzima gorčina korici i džem čini puno finijim!
Kad se ohlade korice se sitno narežu na dasci ili multipraktiku!
Kriške samljeti štapnim mikserom i procijediti kroz gusto cijedilo ili propasirati ili na neki drugi način odvojiti sok od celuloznog dijela…
U posudi u kojoj će se kuhati otopiti, prokuhati vodu i šećer ( oko 2 dl vode ) i kad je sirup prozirnostaklen uliti sok. Kuhati dok ne iskuha na pola… trebat će oko pola sata na jačoj vatri!
Dodati korice i nastaviti još kuhati… desetak min samo i štapnim samljeti jedan dio… Neka dio korica (komadića) ostane vidljiv! Dodati sok i kriške limuna, pa nastaviti kuhati na laganoj vatri stalno miješajući.
Vrlo brzo se želira i postaje gusto… Sve je gotovo za 60 – ak minuta. Ali sve ovisi o jačini vatre i veličini posude! Zato je najbolje osloniti se na izgled i gustoću! Pred sam kraj umiješati konjak ili rum … ili ništa !
Staklenke staviti u pećnicu 15 min na 130 – 150°C. U vruće uliti džem, vratiti u pećnicu još 10 – ak min da se na vrhu uhvati korica i zatvoriti!

loading...

Leave a Reply