RADOVAO SE KAO DETE Beograđaninu stigla poruka da mu je na račun legla NEVEROVATNA SUMA, onda je klupko počelo da se odmotava…

loading...

Naš sugrađanin je dobio potvrdu od PayPal-a da mu je legao novac na račun, ali jedna stvar je bila sumnjiva.

Džeparenje, krađa delova ili automobila, prevare… samo su neki od načina otimačine u današnje vreme. Pojavom sajbertehnologije, interneta i društvenih mreža, stvorio se prostor i za takozvani visokotehnološki kriminal.

Svima su već odavno poznati mejlovi u kojima nas obaveštavaju da smo dobili nasledstvo i da je samo potrebno da „uplatimo određeni novčani iznos da bi advokat poslao dalja uputstva“…

Beograđanin M. P. obratio se redakciji „Alo!“ i ispričao kako je zamalo opljačkan na potpuno drugačiji način. Iako je visokoobrazovan i nove tehnologije su mu veoma bliske, prevarant je bio prilično uverljiv, pa se umalo upecao.

– Imao sam privatni posao koji sam zatvorio. Ostale su mi neke vredne mašine, koje prodajem preko oglasa na internetu. Jednog dana dobio sam mejl potencijalnog kupca. U poruci je sa mnom, na engleskom jeziku, kontaktirao čovek i upitao da li je oglas još aktuelan. Obradovao sam se, jer sam pomislio da ću konačno prodati mašine – započinje priču naš sugrađanin.

Kako kaže, odgovorio je na mejl i dao svoj broj telefona. Kupac je bio iz Amerike. Pozvao je našeg sagovornika i rekao da mu sve odgovara, da je veoma zainteresovan i spreman da plati transport i carinu.

– Tražio mi je broj računa, na koji će preko PayPal-a uplatiti novac. Sve je bilo nestvarno, ali ništa nije ukazivalo na prevaru, jer lično nisam imao nikakve obaveze. Zato sam i dao broj svog računa – priča M. P.

Nakon toga, naš sugrađanin je dobio potvrdu od PayPal-a da mu je na račun uplaćen novac.

– Sve je bilo kako treba, osim detalja da je uplaćeno više para, u odnosu na prvobitan dogovor. Bio sam srećan jer sam uspeo da prodam veoma vrednu opremu, samo je ostalo da razjasnim višak novca – objašnjava naš sagovornik.

M. P. je kontaktirao s kupcem putem mejla, obavestio ga da je primio uplatu i upitao zašto je iznos veći od dogovorenog.

– Objasnio je da je novac za troškove transporta, jer je tu obavezu preuzeo na sebe, ali da bi te pare ja trebalo da uplatim špediteru. Dao mi je i broj računa. Tada sam posumnjao u celu priču i proverio svoj račun u banci. Na njemu nije bilo sredstava! – ističe M. P.

S obzirom na to da je u trenutku pomenute prepiske bila noć, a u Americi dan, postojala je mogućnost da naša banka još nije evidentirala uplatu.

– Sačekao sam jutro i proverio sa bankom. Kada sam video da nema uplate, shvatio sam da je sve zapravo velika prevara. Napisao sam „kupcu“ mejl u kojem sam mu se „zahvalio“ na saradnji i obavestio ga da ovoga puta nije uspeo – priča sagovornik „Alo!“ i dodaje da internet prevaranti, osim što pažljivo osmišljavaju svaki korak, vode računa i o vremenskim zonama u svetu, i tačno znaju kada su im šanse za pljačku najbolje.

Sajberpretnja

Broj i vrste krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao i prouzrokovanu materijalnu štetu, veoma je teško proceniti. Ovakva krivična dela iz godine u godinu u stalnom su porastu, navodi MUP Srbije, a načini izvršenja zbog prirode savremenih tehnologija veoma su raznoliki i sve više sofisticirani.

Preuzeto sa : ALO.RS

loading...

Leave a Reply