Zbog visokog sadržaja fosfora i kalcijuma, rogač čuva zdravlje zuba i kostiju !

loading...

Veličanstveno drvo, poreklom iz Sirije, dobro je prilagođeno kamenitom i krečnjačkom zemljištu toplih klimatskih krajeva. Sada je široko rasprostranjeno u mediteranskom regionu i cenjeno od strane različitih naroda. Rogač kao lek upotrebljavao se još u starom Egiptu, za lečenje dijareje i drugih bolesti. Karakteristično slatkog ukusa svoju primenu nalazi u različitim oblastima. Brojne studije potvrdile su i njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini.

Zdravi plodovi – mahune rogača
Zimzeleno drvo, tipično za Mediteran, izuzetno dugog veka, pripada zaštićenim vrstama. Može dostići visinu od 5 do 7 metara. Karakteriše ga veliko lišće, tamno zelene boje. Najvredniji su svakako njegovi plodovi koji se nazivaju mahune (slične mahunama pasulja, samo malo veće, izduženog i spljoštenog oblika).

S početka su zelene, ali kasnije, sazrevanjem dobijaju braon boju. Otvaranje rogača je u fazi njegove odlične zrelosti. Mahune sadrže jestivo semenje koje ukusom podseća na čokoladu. Upravo zbog toga može delimično da zadovolji potrebu za slatkišima, bez preterivanja sa kalorijama.

Rogač za zdravlje – bogatstvo sastojaka
Većina aktivnih sastojaka prisutna je u mesnatim zidovima koji razdvajaju seme od mahune. Rogač sadrži 7% proteina, 35% skroba i 40% šećera (naročito saharozu i glukozu) kao i vlakna, mineralne soli, tanine i masti u nižim proporcijama. Neophodno je navesti i elemente u tragovima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i silicijum). Po svom sastavu, rogač je bogat ugljenim hidratima.

Predstavlja izvor antioksidanata, sa posebnim osvrtom na flavonoide. Nauka proučava njihove akcije u pogledu prevencije raka i mogućnosti dobijanja lekovitih svojstava. Povoljni efekti rogača uglavnom su u vezi sa njegovim sadržajem vitamina i minerala. Mahune su veoma bogat izvor proteina ali i vitamina E i K.

Mleveni rogač kao lek – zdrava zamena za kakao i čokoladu
Rogač u prahu alternativa je za kakao. Njegova mirisna nota nepogrešiv je izbor kada su u pitanju slatkiši. Zapravo, odlična je opcija za sve one koji su alergični ili netolerantni na ovaj sastojak. Koristite ga u istom odnosu kako bi zamenio kakao prah u receptu.

Za dobijanje brašna (praha) koristi se plod rogača, isušivanjem, prženjem i mlevenjem do veličine čestica. Kao biljna hrana bogato je prirodnim šećerima i ugljenim hidratima. Sadrži vitamine B, vitamin A, magnezijum i kalijum.

Primena rogača u prahu je višestruka. Upotrebite ga kada je sezona za sve vrste slatkih namirnica (za prirodno zgušnjavanje u pripremi baršunastih, slatkih krema, preliva, džemova i sladoleda). Zaista, ko ne voli previše slatko biće u prilici da koristi rogač u prahu kao blagu zamenu za med ili smeđi šećer. Isto tako, možete ga upotrebiti prilikom pripreme toplih napitaka, umesto kafe. Ovo je posebno značajno za one koji ne konzumiraju takve namirnice (zbog sadržaja kofeina).

Rogač u prahu možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u prodavnicama prirodnih i organskih proizvoda po vrlo pristupačnoj ceni. I ne zaboravite sledeće, čuvajte ga na suvom mestu, zaštićenom od svetlosti, u dobro zatvorenoj staklenoj teglici.

Zdravstvene prednosti – rogač kao lek
Ko ceni darove prirode prepoznaće lekovita svojstva ove biljke jer rogač za zdravlje čini čuda. U tradicionalnoj, narodnoj medicini, oduvek se koristi rogač kao lek za creva (bilo za decu ili odrasle). Međutim, možemo navesti i sledeće prednosti koje proizilaze iz njegove upotrebe:

Regulisanje digestivne funkcije – zahvaljujući visokom sadržaju vlakana mleveni rogač kao lek ima regulatornu funkciju crevne pokretljivosti. Opušta crevne zidove, ublažava bolne kontrakcije i podstiče pravilnu peristaltiku. Reguliše crevni tranzit i leči tegobe kao što su dijareja, opstipacija i grčevi. Rogač kao lek preporučuje se kao pomoć kod odraslih i dece u slučaju dijareje i vodene stolice (rizik od kontinuiranog gubitka minerala i hranljivih materija). Uključite ga u upotrebu uz prethodno odobrenje lekara ili pedijatra, umereno i u dobrim dozama. Za lečenje crevnih poremećaja kod odraslih koristite minimalne doze rogača u prahu (od 2 grama) na svaka dva sata tokom dana. Rastvorite ga u mleku, čaju ili vreloj vodi. Protiv dijareje rogač ima trostruko delovanje: apsorbuje velike količine tečnosti, podstiče peristaltiku i eliminiše bolne kontrakcije;
Zaštita sluzokože – zahvaljujući pektinu obezbeđuje se zaštita crevne sluznice;
Pomaže u smanjenju triglicerida i lošeg holesterola – što su potvrdila brojna istraživanja navodeći rogač kao lek. Stvarni uticaj na nivo holesterola (značajno smanjenje) je zbog prisustva polifenola sadržanih u vlaknima rogača;
Stvara osećaj sitosti – odličan je dodatak koji prati režim mršavljenja. Naučna istraživanja su pokazala da ova lekovita biljka omogućava rešavanje problema vezanih za višak kilograma stvarajući osećaj sitosti (zahvaljujući prisustvu tanina). Upravo zbog toga se pokazuje kao dobar saveznik za mršavljenje (dijete). Sposobnost da smanji brzinu pražnjenja želuca i tako produži osećaj sitosti. Bogate hranljive materije od kojih se sastoji mogu sprečiti bilo kakve nedostatke koji mogu da prate sam režim mršavljenja;
Uobičajene terapijske indikacije – ovaj prirodni lek posebno se preporučuje kod iritacije debelog creva, upornog povraćanja, gorušice, prisustva prekomerne masti u stolici, hemoroida, anemije u ishrani;
rogač kao lek

Mere opreza prilikom korišćenja rogača – doziranje
Iako dnevna potrošnja rogača ne izaziva nikakve neželjene efekte neophodno je poštovati preporučene doze. Usklađenost sa preporučenom dnevnom dozom je od suštinskog značaja za pravilo korišćenje svih zdravstvenih prednosti rogača. Obratite se lekaru pre nego što počnete koristiti mleveni rogač kao lek. Što se tiče dijabetičara, anemičnih i onih koji pate od bolesti bubrega, medicinski nadzor je obavezan, kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Za lečenje poremećaja digestivnog sistema kod odraslih doza se treba uzeti u roku od 24 sata od samo 30 gr. Rogač u prahu rastvorite u mleku, čaju ili vreloj vodi. Piće konzumirajte u bilo koje doba dana, u minimalnim količinama od po 2 grama na svakih dva sata. Kod dece ovu dozu treba smanjiti na 10 gr dnevno.

Iako su alergijske reakcije retke, obratite se lekaru pre upotrebe ili u slučaju osipa, a posebno ako ste prijavili dugotrajnu upotrebu. Kontraindikovan kod odojčadi, kao i kod osoba koje pate od metaboličkih poremećaja ili su alergične na jednu od njegovih komponenti.

Rogač u svakodnevnoj upotrebi
Veoma često se svrstava u kategoriju zaboravljenog voća. Rogač u prahu nije samo jedan od sastojaka vaše omiljene poslastice. Zdrava alternativa za pojedine vrste namirnica svakako jeste. Međutim, rogač kao lek, u svojim preporučenim dnevnim dozama, doprinosi celokupnom zdravlju.

loading...

Leave a Reply